Liitu listiga. Juba 10246 liitunut!

    Egiptuse köök

    Loe ka muud infot Egiptuse kohta siit

    Kuhu minnaKliimaKöök
    Transport
    Ajaloolased kinnitavad, et just Egiptuse köögist on meieni jõudnud pärm, pannkoogid ja leib. Isegi õlu olevat leiutatud Muinas-Egiptuses, tavaline sibul aga kasvas siin juba viis tuhat aastat tagasi.
    Kahju loomulikult, et iidsest köögist ei ole tänapäeva Egiptuses midagi säilinud. Siiski võib Egiptus pakkuda rohkelt maitsvaid ja originaalseid roogi igale maitsele, sest Egiptuse köök on võtnud üle kõigi idamaade parimad kulinaartraditsioonid.Egiptuse kööki iseloomustavad sageli teravad maitsed ning roogade valmistamisel kasutatavad erinevad maitseained ja kastmed. Paljusid toite valmistatakse ilma liha ja kalata, seetõttu sobivad need suurepäraselt taimetoidusõpradele.
    Leib
    Egiptuse eine standardne lisand. Tavaliselt tuuakse lauale pehme Aish baladi leib, mida pistetakse kastme sisse nagu pitatki. Sellist leiba on lihtne rebida kaheks kihiks ja keerata rulli või kasutada lusika asemel.
    Siiski pakutakse enamuses hotellidest teile kindlasti ka suurepärast Prantsuse saia, samuti tõelisi võileibu juustu, singi, erinevate kastmete ja salatitega.
    Salatid
    Salatid võivad olla nii segasalatid kui ka teatud kindlatest köögiviljadest ning neid pakutakse tavaliselt suupisteks.
    Traditsioonilist salatikastet valmistatakse oliiviõlist, sidrunist, äädikast, ürtidest ja erinevatest maitseainetest.
    Enamus salateid kujutab endast värskete ja keedetud köögiviljade segu, samuti erinevaid köögiviljade ja liha kombinatsioone.Keedetud ja jahutatud ube, baklazaane ja rohelist pipart pakutakse kõikvõimalikes taimeõlist, sibulast, küüslaugust, ürtidest ja teravatest maitseainetest valmistatud kastmetes. Salatite hulgast võib leida ka maitseainete ja äädikaga maitsestatud põletavast tšillipiprast valmistatud tõelisi „tulesegusid“.
    Juustud
    Enam levinud on erinevad brõnsaliigid, ent pakutakse ka meie maitsemeelele harjumuspärasemaid tahkemaid juuste. Kõigil neil on meeldivalt vürtsikas maitse.
    Oad
    Oad on veel üheks Egiptuse köögi visiitkaardiks. Üks kõige ebaharilikumaid roogi on peenestatud ubadest, koriandrist, küüslaugust ja maitseainetest valmistatud nn oaburger, mis on vormitud väikesteks kotlettideks ja küpsetatud fritüüris.
    Oaburgerid on traditsioonilise Egiptuse hommikusöögi lahutamatu osa, ent neid võidakse teile pakkuda ka mis tahes muul kellaajal.
    Liha- ja kalatoidud
    Reeglina teravamaitselised ja, nagu valdav enamus Egiptuse köögi roogi, ka väga toitvad. Kalaroogade valik on tänu Punase mere lähedusele tohutu. Kõige tavalisem restoraniroog on kalaassortii.Väga paljud restoranid on spetsialiseerunud kalatoitudele. Liharoogade valmistamiseks kasutatakse kana-, kalkuni, lamba- või loomaliha, ent mitte kunagi sealiha. Üheks kõige hõrgutavamaks roaks peetakse tuvi, mida serveeritakse riisiga.
    Lisandid
    Lisandiks on tavaliselt kartul, riis või värsketest köögiviljadest valmistatud salatid.
    Magustoidud
    Magustoidud on väga magusad ja näevad välja nagu kreemikuhja alla mattunud küpsised. Pähklite, või ega meega Egiptuses ei koonerdata. On ka üks lemmikmagustoit, mis ei puudu ühestki menüüs: piimas keedetud kook, millele on puistatud pähklilaaste ja tuhksuhkrut.
    Et osa saada Egiptuse köögi omapärast ja ainulaadsusest, soovitame proovida alljärgnevaid toite ja jooke.
    Rahvussöögid
    Tahina – sidruniga maitsestatud püreekaste.
    Babaghamousse – baklazaanipüree taimeõli ja äädikaga.
    Coussa – täidetud kabatšokid.
    Ta’ameya – kotletid oagarneeringuga.
    Kofta – hakk-kotletid lamba- või loomalihast.
    Kebab – hoolikalt marineeritud ja grillitud lamba- või veiseliha (meenutab šašlõkki).
    Kalaoui – praetud neerud.
    Machwi – tuvi riisiga.
    Mehallabeya – riis piima, suhkru ja kuivatatud puuviljadega.
    Rahvusjoogid
    Tee
    Türgi kohv
    Karkade – meeldivalt hapukas punast värvi jook, valmistatakse hibiskiõitest. Juuakse nii külmalt kui ka kuuma teena.
    Parimad Egiptuse veinid:
    Punased veinid: Pharaoh, Omar Khayam
    Valge veinid: Cru de Ptolemees, NefertitiKohalik õlu Stella.Üks kõige vanemaid meie ajani säilinud toiduretsepte leiti Tutanhamoni haukambrist. Kui seda uskuda, valmistati Egiptuse vaarao lemmikrooga järgmiselt. Esmalt löödi kaussi mõned munad ja segati need sulavõi ja värske viinamarjamahlaga.

    Seejärel lisati segule keedetud veini ja klopiti segu vahule. Kõige lõpuks lisati granaatõuna seemneid. Selline jook tagas muistsete egiptlaste arvates igavese nooruse.

    Otsid endale lõõgastavat reisi?
    Pole probleemi! Lennutame sind ükskõik millisesse riiki. Võta meiega ühendust ning teeme sulle parima pakkumise!

    chakra1 finair1 kidytour insta1 nova1 salva1 tallink1 nova tez1tez1anex